26 Mayıs 2015 Salı

Suriyeliler Sorunu

Suriye iç savaşı... 2011'de başlayan ve hala devam eden bu savaş bi çok insanın ölümüne sebep oldu.

Arap Baharı'nın bi parçası olan, Baas Partisi yandaşları ve muhalifler arasındaki bu savaş sayısız insanın ölümüne sebep olmaya devam ederken, savaşta yer almak istemeyen insanlar da oldu. Bazıları çok yaşlıydı, bazıları cesaret edemedi, bazıları da çocuktu. Çocuklar savaşmaz ki, çocuklar oynar...


Savaştan kaçan bu insanların bi yere sığınması gerekiyordu. Sınır komşusu olduğumuz için bi çoğu bizim ülkemize sığınmak istedi. Biz de kapılarımızı onlara açtık, yapmamız gereken de buydu. Kapılarımızı kapatıp insanların ölmesini izleyemezdik. Bu ne kadar doğru olurdu?

Suriyelilerin ülkemize gelmesinde bi sorun yok. Bi çok vatandaşımız da bu durumu normal karşıladı, hatta onlara yardım edenler de oldu. Ancak son zamanlarda vatandaşlarımız Suriyelilere tepkili. Özellikle bazı bölgelerde bu çok arttı. Öyle ki bazı yerlerde linç girişimleri bile oldu, oluyor.

Peki neden? Vatandaşlarımız neden Suriyelilerden şikayetçi olmaya başladı? Neden onları istemiyorlar? Çünkü hata yaptık. Hata onları ülkemize kabul etmemiz değil, hata onları kontrolsüz bi şekilde ülkemize almak. Uygulama yanlış...

Hatay'daki Suriyeli kalkmış taa İstanbul'a gelmiş. Nasıl gelmiş, kim getirmiş orası da ayrı bi konu ama İstanbul'da çok sayıda Suriyeli var. Bi kısmı dilencilik yapıyor, bi kısmı hırsızlık yapıyor hatta daha 16-17 yaşındaki kızlar para kazanmak için fahişelik bile yapıyor. Küçücük çocuklar sokaklarda yarı çıplak geziyor, üstlerinde başlarında doğru düzgün elbiseleri yok. Hükumet bu insanları kontrol altına almalı. Hem onlara yazık, hem de insanımız görüntüden rahatsız oluyor. Sokakta, caddede, yolda... her yerde Suriyeli var. Şahsen ben bundan rahatsızım.

Yanlış. İnsanları ülkene alıp onları böyle sokağa bırakmak doğru değil. Madem yaptın bi iş, tam yapacaksın, adam gibi yapacaksın. Laf olsun torba dolsun, seçimde bana oy olsun diye değil.

"Ne yapacağız peki?" diye sorarsanız benim naçizane bi fikrim var. Zaten sanıyorum ki bu işin tek yolu da bu...

Bi kaç tane bölge oluşturacaksın. Öncelikle hepsinin kaydını tutacaksın. Kim kimdir, nedir, necidir falan... Asker kontrolünde tutulacak olan bu bölgelerde çadırlar olacak. Her 10-15 kişiye bi çadır vereceksin. Temel insani ihtiyaçlarının karşılanabileceği bi ortam oluşturup hepsinin sağlık kontrollerini yapacaksın. Ülkelerindeki savaş durumu bitene kadar onları buralarda misafir edip, savaş bitince tekrar ülkelerine gönderilmesini sağlayacaksın.
Yapılması gerekenler en basit haliyle böyle olmalı.

Yahu biz zaten sıkıntılı bi ülkeyiz. Etrafımız ateş çemberi olmuş. Yanı başımızdaki ülkelerde savaş var. Terör sorunumuz var. Ha bi de komşu ülkelerle ilişkilerimiz bitme noktasında. Malum önümüze gelene "Eyyy" diye kükreyip el kol yapıyoruz. Kendi içimizdeki kutuplaşmalardan bahsetmek bile istemiyorum. Bi tarafta Akp, bi tarafta Cemaat, bi tarafta muhalefet... Resmen ip üstünde yürüyoruz, sen bi de böyle yaparak iyice karıştırıyorsun ortalığı. Olmaaazz...

Neyse, iyi geceler.

http://youtu.be/iZ06PBios10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder