5 Haziran 2015 Cuma

2015 Genel Seçim Sonuçları

Seçime günler kaldı... Pazartesi günü ya pasta keseceğiz yada helva yiyeceğiz. Son 13 yıldır iktidarı elinde tutan Akp hükumetinin bi kaç gün sonra neyi tutacağı mera konusu olmaya devam ederken bi yanda da olası seçim senaryoları tartışılıyor. Son bi kaç gündür ülke olarak gerim gerim geriliyoruz. Tabi tüm bunlar bi yana ilk önce bi çay koyim...

Evet, ne demiştik? Hah olası seçim senaryoları. Şimdi önümüzde bi seçim var ve bu seçim belki de Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimi. Bu sebepten mütevellit mevzuya giriş yapmadan önce altını çizerek diyorum ki; Oyunuza Sahip Çıkın!

1) Akp İktidarı

Zor bi ihtimal. Akp'nin tek başına iktidar olabilmesi için yeterli vekil sayısına ulaşması dahilinde gelinecek sonuç. Ha neden zor derseniz, anket sonuçları bunu gösteriyor. Akp'ye yakınlığı olduğunu düşündüğüm Sonar ve Konda adlı anket şirketlerinin son yaptığı anketlere bakacak olursak Akp'nin oy oranının %41 olduğu gözüküyor. Bu iki firma geçtiğimiz seçimlerde gerçeğe en yakın sonuçları vermişti. İki şirketin anket sonuçlarına bakarsak bu dönemde de Akp iktidar olacak.
Peki ya gerçek değilse? Hepimiz biliyoruz ki önceki seçimlerde Akp'nin oyları hep yüksek gösterildi. Akp'nin oyları %3-5 arasında arttırılırken muhalefet partilerinde %5-10 azaltma oluyordu. Eğer bunlar da şişirilmiş sonuçlarsa Akp %37-39 arasında bi oy alacak. Şayet böyle olursa tek başına iktidar olamayacak. Peki ya sonra?

2) Akp-Chp Koalisyonu

%10 ihtimal verdiğim durum. Pek ihtimal vermiyorum ama küçük de olsa bi ihtimal görüyorum. Eğer bu olursa Akp'nin yetkileri azalır. Eskisi kadar yetkili ve baskın olamazlar. Ha yine bakanlıkların büyük çoğunluğunu Akp alır, orası muhakkak ama eskisi gibi olmaz.

3) Akp-Mhp Koalisyonu

Kesinlikle ihtimal vermediğim durum. Devlet Bahçeli'nin bu konuda kesin beyanatları var. Öyle ki, baktığımız zaman Bahçeli'nin Akp'nin as kadrosuna karşı bıçak bilediğini görebiliyoruz. Son zamanlarda yapılan Mhp mitinglerinde bunu net şekilde gördüm. Özellikle İstanbul mitinginde çok ağır ve çok muhalif bi konuşma yaptı. Yani böyle bişey söz konusu olamaz. Bence...

4) Akp-Hdp Koalisyonu

%30 ihtimal verdiğim durum. Belki daha fazla... Akp'nin yeterli vekili çıkartamaması ve tek başına iktidar olamaması durumunda Hdp ile azınlık hükumeti kurabilir. Bu durum zaten Hdp'nin işine gelir. Ha bu şekilde olursa eğer tüm bakanlıklar Akp'de olur, Hdp dışardan destek verir. Eğer olur da bu koalisyon olursa Türkiye uçuruma doğru koşarak devam eder.

5) Akp'nin Kimseyle Koalisyon Kuramaması

%70-75 ihtimal verdiğim durum. Akp'nin koalisyon teklifini hiçbir parti kabul etmezse tarafsız Cumhurbaşkanı'nın koalisyon kurma hakkını en çok oy alan ikinci partiye vermesi gerekiyor. Sizce bu olabilir mi? Haha güldürmeyin beni, tabi ki olmaz. Sence Erdoğan hükumet kurma hakkını başka partiye verir mi? Ki ikinci parti büyük ihtimal Chp çıkacak. Olur da Mhp çıkarsa o zaman hayatta vermez bu hakkı.

O zaman ne olur? Erken seçime gidilir. Cumhurbaşkanı'nın buna yetkisi var. Bu seçimde de aynı sonuç olur da Akp tek başına iktidar olamaz ve koalisyon kuramazsa sanıyorum ki büyük ihtimalle darbe olur. Ciddiyim. Ha umarım olmaz, her bi darbe bizi 50 yıl geriye götürür. "Yok b'oolum ordu mu kaldı sanki" falan demeyin. Ne olacağı hiç belli olmaz. Siz şimdiden ekmek stoklamaya başlayın.

6) Chp-Mhp Koalisyonu

Akp kimseyle koalisyon kuramazsa ve tarafsız Cumburbaşkanı bu hakkı ikinci partiye verirse(ki bu ya Chp ya Mhp olur) olacak sonuç. Bu hususla ilgili gözler Devlet Bahçeli'ye çevriliyor ve o da bu konu için "O zamanın şartlarına göre değerlendirilir" benzeri bi şey söyledi. Böyle bi koalisyonun şu şartlarda Türkiye için en iyi sonuç olacağını düşünüyorum.

7) Chp-Hdp Koalisyonu

%10 ihtimal veriyorum. Çok büyük bi ihtimal olmaz ama küçük de olsa bi ihtimal var.

8) Mhp-Hdp Koalisyonu

"Hahaha" diye güldüğüm ihtimal. İhtimal bile değil...

Sonuç olarak her ne olursa olsun, siz oylarınıza sahip çıkın. Göreceksiniz ki bu çok şeyi değiştirecek. Daha önce yaşadığım şehirde bi siyasi partiden sandık görevlisi oldum(bu seçimde de görevliyim) ve son yerel seçimlerde itiraz ettiğimiz sandıkların hepsinden 30-40 oyumuzu geri aldık. Türkiye çapında ortalama 800 bin sandık var, 500 bin sandıktan ortalama 10 oy geri gelse 5 milyon oy yapar ve bu çok ciddi bi rakam. Ankara'da Mansur Yavaş ve Melih Gökçek arasındaki kapışmada çok büyük hileler ve rüşvet olaylarının olduğunu duydum. Bu konuda ciddi söylentiler var. Lütfen oylarınıza sahip çıkın. 4 yılda 1 defa yapılan bu seçimlerde 1 gününüzü ayırın. 1 gününüzü ülkenizin geleceği ve refahı için ayırın. Bundan önemli hiçbir şey yok. Güzel şeyler olacak...

İyi geceler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder